Ενημερωτικό Δελτίο: 

Αναγνώριση, αποδοχή και σεβασμός στην ετερότητα :
Η “προσβασιμότητα” θεμελιώδες δικαίωμα.

 Κάθε άτομο είναι μοναδικό και ξεχωριστό. Αντίστοιχα, κάθε κοινότητα συνδιαμορφώνεται από τα μέλη της ως μοναδική και ξεχωριστή. Η έννοια της “ετερότητας” αναδεικνύει αυτή τη μοναδικότητα και διαφορετικότητα του κάθε μέλους μιας κοινότητας, όπως λ.χ της Πανεπιστημιακής κοινότητας εν προκειμένω. Ταυτόχρονα η “έννοια της ετερότητας” αναφέρεται και στη διαφορετικότητα που χαρακτηρίζεται από το φύλο, την ηλικία, τη σεξουαλική προτίμηση, την πολιτισμική ταυτότητα, τη διαφορετική εθνοτική καταγωγή, τη διαφορετική φυλή και το διαφορετικό θρήσκευμα, αλλά και τις διαφορετικές μορφές αναπηρίας, συνήθως συνυπάρχουν και με άλλες ετερότητες (φύλο πολιτισμική προέλευση, γλώσσα, θρησκεία). Για παράδειγμα ένας φοιτητής μέλος της Πανεπιστημιακής κοινότητας του ΔΠΘ μπορεί να είναι μειονοτικός (άνδρας ή γυναίκα) ήτοι μουσουλμάνος στο θρήσκευμα και δίγλωσσος με μητρική γλώσσα την τουρκική ή την πομακική, μπορεί επίσης να έχει κινητική αναπηρία. Θα μπορούσε επίσης να είναι άνδρας ή γυναίκα, Μια άλλη περίπτωση θα μπορούσε να αφορά σε μια αλλοδαπή φοιτήτρια (π.χ από την Αλβανία), ή ακόμη σε κάποιον φοιτητή ή φοιτήτρια που αυτοπροσδιορίζεται ως μέλος της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ. Τα παραδείγματα αυτά είναι απολύτως υποθετικά και δεν αναφέρονται σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Ωστόσο επιχειρούν να αναδείξουν τις πολλαπλές και συνυπάρχουσες πτυχές των ετεροτήτων μέσα σε μια πανεπιστημιακή κοινότητα και να τονίσουν τη σημασία το περιβάλλον της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΔΠΘ να διευκολύνει την ένταξη και συνύπαρξη όλων των φοιτητών, σε ένα περιβάλλον σεβασμού, αναγνώρισης και αποδοχής.

Φοιτητές με κώφωση ή με περιορισμένη όραση, αλλά και φοιτητές με σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες αποτελούν επίσης “ετερότητες” που τους ανάγουν σε ευάλωτες ομάδες του φοιτητικού πληθυσμού. Κι αυτό γιατί η “ετερότητα” συνυπάρχει συνήθως με συνθήκες αποκλεισμού και διάκρισης.

Η υποστήριξη των δικαιωμάτων των ετεροτήτων και η προάσπιση και συνηγορία υπέρ των ατόμων, που προέρχονται από πολιτισμικά διαφέρουσες ομάδες αποτελούν κεντρικούς στόχους των δράσεων της ΔΟΣΥΠ. Η αναγνώριση, η αποδοχή και ο σεβασμός στην “ετερότητα” είναι κεντρικής σημασίας. Οι φοιτητές που χαρακτηρίζονται ως άτομα με διαφορετικότητα είναι κι αυτοί πρωτίστως πολίτες με δικαιώματα ισότιμα. Η “προσβασιμότητα” είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα των φοιτητών με αναπηρία. Ένα προσβάσιμο περιβάλλον είναι ένα περιβάλλον χωρίς εμπόδια που σέβεται τις ιδιαίτερες ανάγκες όλων των πολιτών, όλων των φοιτητών εν προκειμένω. Η συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και φοιτητικής ζωής αποτελεί αναφαίρετο ατομικό και κοινωνικό δικαίωμα.

Τι σημαίνει όμως ένα περιβάλλον χωρίς εμπόδια;; Σύμφωνα με την ΕΣΑΜεα (2005) “προσβασιμότητα” ονομάζεται η διαμόρφωση των απαραίτητων χαρακτηριστικών στο περιβάλλον (φυσικό, δομημένο ή ηλεκτρονικό) των απαραίτητων υπηρεσιών και αγαθών που διασφαλίζουν την αυτονόητη, ασφαλή και άνετη προσέγγιση και χρήση αυτών απ’ όλους τους χρήστες χωρίς διακρίσεις.

Ένα προσβάσιμο Πανεπιστημιακό περιβάλλον καλωσορίζει καθημερινά και τους φοιτητές με αναπηρία στους χώρους του, όπως όλους τους φοιτητές. Έχει δηλαδή ράμπες και ασανσέρ, που άνετα επιτρέπουν την κίνηση σε αμαξίδια. Μετατρέπει σε οπτικοακουστικό υλικό, τα βιβλία και τις διαλέξεις ώστε να είναι προσβάσιμα μέσω της νοηματικής σε φοιτητές κωφούς, αλλά και μέσω braille ή και ‘ζωντανής μαγητοφωνημένης αφήγησης» βιβλίων, σημειώσεων και διαλέξεων, που να επιτρέπει εναλλακτικούς τρόπους μελέτης.

Ενα προσβάσιμο Πανεπιστημιακό περιβάλλον οργανώνει μέσω της ΔΟΣΥΠ ομάδες φοιτητών που με την εθελοντική τους συμμετοχή προωθούν δράσεις για κοινή μελέτη, αλληλο-υποστήριξη και συνύπαρξη φοιτητών, ευαισθητοποιημένων σε ζητήματα συνηγορίας. Με την ενεργό συμμετοχή τους οι εθελοντές φοιτητές συμβάλλουν στην ανάδειξη του ΔΠΘ σ’ ένα περιβάλλον ένταξης και συμπερίληψης των συμφοιτητών τους με διαφορετικότητα, αλλά και την προώθηση αξιών, σεβασμού και αποδοχής, αλληλεγγύης και συνύπαρξης., ενάντια σε διακρίσεις και ρατσισμό που οδηγεί στον κοινωνικό αποκλεισμό και την απομόνωση των φοιτητών με διαφορετικότητα.

Τηλεφωνικό Κέντρο 

(εξυπηρετεί τους φοιτητές και των τεσσάρων πόλεων όπου εδρεύει το Δ.Π.Θ.): 

25310-39050 & 25310-39163 

Email: dosyp@duth.gr 

Διευθύνσεις 

Κομοτηνή: Κτίριο Διοίκησης (Πρυτανεία), Πανεπιστημιούπολη 

Αλεξανδρούπολη: Ελευθερίου Βενιζέλου και Ιωακείμ Καβύρη (γωνία) 

Ξάνθη: Νέο κτίριο κεντρικής βιβλιοθήκης (Αρχιτεκτονική), 1ος όροφος, Πανεπιστημιούπολη Κιμμερίων 

Ορεστιάδα: Ευριπίδου 16 (Δίπλα στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας) 

Font Resize
Contrast