«Για μια ‘καλύτερη’ ζωή στο ΔΠΘ »

Το ΔΠΘ είναι ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας. Απλώνεται σε 4 πόλεις και θεραπεύει όλο το εύρος το θεωρητικών και θετικών επιστημών. Από τις πολυτεχνικές επιστήμες, την Ιατρική και τη Μοριακή Βιολογία , τις επιστήμες της Φυσικής Αγωγής, έως τη Νομική, τις φιλολογικές σπουδές, την Ιστορία και την Εθνολογία, τις Κοινωνικές, Οικονομικές και Πολιτικές επιστήμες και τις περισσότερο εφαρμοσμένες κοινωνικές επιστήμες όπως την Κοινωνική Πολιτική και την Κοινωνική εργασία, τα Παιδαγωγικά καθώς και τις Γεωπονικές επιστήμες Αγροτικής οικονομίας και Δασοπονίας . Ένα εύρος σπουδών και αντικειμένων, ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών συναποτελούν την Πανεπιστημιακή κοινότητα του ΔΠΘ, στη “Μεγάλη γη της Ακριτικής Θράκης”.

Κάθε μια από τις Θρακιώτικες πόλεις, η Κομοτηνή, η Ξάνθη , η Αλεξανδρούπολη και η Ορεστιάδα,
όπου εδρεύουν τα τμήματα του ΔΠΘ είναι ξεχωριστή, ιδιαίτερη, φιλική και φιλόξενη.

Η Κομοτηνή, πρωτεύουσα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και έδρα της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου, ξεχωρίζει για το πολυπολιτισμικό της χρώμα για τους φιλόξενους κατοίκους της, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους. Φέρει επίσης δικαίως τον τίτλο μιας εκ των πλέον προσβάσιμων πόλεων στη χώρα για τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα.

Το ΔΠΘ σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης και την ποιότητα ζωής των φοιτητών αναπτύσσει από την άνοιξη του 2018 την ΔΟΣΥΠ ( Δομή Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας) που υλοποιεί προγράμματα υποστήριξης και ενδυνάμωσης των φοιτητών στη μαθησιακή διαδικασία και στην κοινωνική ζωή, σ’ αυτή τη γεμάτη προκλήσεις για τους φοιτητές, περίοδο μετάβασης στην ενηλικότητα. Στόχος η πρόληψη και αγωγή υγείας, ψυχικής , σωματικής και κοινωνικής υγείας, το “ευζήν”, η δικτύωση, η αλληλεπίδραση και η αλληλεγγύη, η ανάπτυξη κοινωνικών δεσμών και κοινωνικών δεξιοτήτων. Πρωτίστως όμως η ενίσχυση της Πανεπιστημιακής κοινότητας ως μιας κοινότητας με ισχυρούς δεσμούς και δίκτυα τόσο “εντός” του πανεπιστημίου όσο και “εκτός” σε στενή δικτύωση και συνεργασία με τοπικούς φορείς και δομές στην κοινότητα (όπως για παράδειγμα στην Κομοτηνή με την Πινακοθήκη, Πολιτιστικούς συλλόγους, τη ΧΕΝ, το Σύλλογο Περπατώ, το ΚΕΣΥ και τις Μονάδες Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κ.α)

Το ΔΠΘ από την ίδρυση του το 1974 αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο στη Θράκη, σε αλληλεπίδραση με τη Θρακιώτικη κοινωνία, αναπτύσσοντας δομές υγείας και κοινωνικής φροντίδας, προγράμματα σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση με ΜΚΟ, με τοπικούς δημόσιους και εθελοντικούς φορείς. Όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα ανάλογα με το αντικείμενο τους συμβάλλουν στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. Με την ίδρυση της ΔΟΣΥΠ η δικτύωση και διασύνδεση με την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς φορείς αναπτύσσεται ακόμη περισσότερο προς όφελος των φοιτητών αλλά και της τοπικής κοινωνίας.

Τηλεφωνικό Κέντρο 

(εξυπηρετεί τους φοιτητές και των τεσσάρων πόλεων όπου εδρεύει το Δ.Π.Θ.): 

25310-39050 & 25310-39163 

Email: dosyp@duth.gr 

Διευθύνσεις 

Κομοτηνή: Κτίριο Διοίκησης (Πρυτανεία), Πανεπιστημιούπολη 

Αλεξανδρούπολη: Ελευθερίου Βενιζέλου και Ιωακείμ Καβύρη (γωνία) 

Ξάνθη: Νέο κτίριο κεντρικής βιβλιοθήκης (Αρχιτεκτονική), 1ος όροφος, Πανεπιστημιούπολη Κιμμερίων 

Ορεστιάδα: Ευριπίδου 16 (Δίπλα στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας) 

Font Resize
Contrast