Η φοιτητική ζωή, η οποία αποτελεί μια περίοδο αλλαγών και μετάβασης στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής, συνοδεύεται συχνά από την αυξημένη ενασχόληση του ατόμου με την σεξουαλικότητά του. Για πολλούς φοιτητές τα θέματα που έχουν να κάνουν με την σεξουαλικότητά τους θεωρούνται πολλές φορές ταμπού και τους δημιουργούν άγχος, ανησυχία, προβληματισμό και ανασφάλεια.

Κάποιοι βιώνουν άγχος λόγω του ότι δεν έχουν μέχρι τη δεδομένη στιγμή αποκτήσει κάποια σεξουαλική εμπειρία. Άλλοι δέχονται αρνητική αντιμετώπιση λόγω του ότι έχουν πολλές σεξουαλικές εμπειρίες ή πολλούς διαφορετικούς συντρόφους. Κάποιοι άλλοι βιώνουν την προκατάληψη και τον στιγματισμό, εξαιτίας του γεγονότος ότι αναπτύσσουν διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις ή συμπεριφορές από αυτές που οι γύρω τους θα αναμένανε.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο καθένας/-μία είναι μοναδικός/-ή και διαφορετικός/-ή. Δεν υπάρχουν στάνταρτς και πρότυπα στα οποία πρέπει οπωσδήποτε να ανταποκριθεί. Δεν υπάρχει η σωστή ηλικία απόκτησης εμπειρίας, ο σωστός αριθμός συντρόφων, η σωστή σεξουαλική προτίμηση. Το σημαντικό είναι το κάθε άτομο να αποδέχεται και να σέβεται τον εαυτό του, τις ανάγκες του και τις επιθυμίες του, φροντίζοντας παράλληλα την υγεία του, ψυχική και σωματική. Επίσης, είναι πιθανό και αποδεκτό εάν κάποιος/-α δεν έχει σεξουαλικά συναισθήματα.

Η σεξουαλικότητα είναι βασικό και καθοριστικό κομμάτι της προσωπικότητας του κάθε ατόμου. Δεν είναι πάντα σταθερή, καθώς μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Αποτελεί μια ευρεία έννοια η οποία περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές παραμέτρους. Εμπερικλείει έννοιες όπως ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η σεξουαλική ταυτότητα, το βιολογικό φύλο, το κοινωνικό φύλο, κ.α.

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός δηλώνει το φύλο για το οποίο υπάρχει σεξουαλική έλξη. Περιγράφει ένα μοτίβο και πρότυπο σεξουαλικής έλξης και συμπεριφοράς.

Η σεξουαλική ταυτότητα αναφέρεται στον καθορισμό του φύλου και της έλξης. Περιλαμβάνει την αντίληψη που έχει το άτομο για την ταυτότητά του, τα σεξουαλικά του συναισθήματα και τις σεξουαλικές του προσδοκίες, και τον τρόπο που εκφράζει κοινωνικά αυτή του την ταυτότητα.

Η έκφραση φύλου εμπεριέχεται στην σεξουαλική ταυτότητα και αφορά στον τρόπο που επικοινωνούμε το φύλο μας στους άλλους μέσω της συμπεριφοράς μας.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες, το βιολογικό και το κοινωνικό φύλο. Το βιολογικό φύλο δίδεται κατά τη γέννηση και δηλώνει την βιολογική κατάσταση που προσδιορίζει ένα άτομο ως αρσενικό ή θηλυκό (ορμόνες, χρωμοσώματα, ανατομικά χαρακτηριστικά). Το κοινωνικό φύλο συνδέεται με κοινωνικά δομημένους ρόλους, συμπεριφορές και χαρακτηριστικά, τα οποία θεωρούνται κοινωνικά αποδεκτά και κατάλληλα για τους άνδρες και τις γυναίκες (κοινωνικά πρότυπα). Το κοινωνικό φύλο ενός ανθρώπου δεν συμπίπτει απαραίτητα με το βιολογικό του φύλο. Επίσης, κάποιοι μπορεί να προσδιορίζουν το φύλο τους ως ακαθόριστο ή ουδέτερο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την σεξουαλικότητα ως θεμελιώδες στοιχείο της ταυτότητάς τους και πολλές φορές καθοριστικό και για τις διαπροσωπικές σχέσεις τους και τις ομάδες στις οποίες ανήκουν. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη την αποδοχή από τους άλλους και να ανήκουν σε παρέες που τους δέχονται όπως είναι και στις οποίες μπορούν να λειτουργούν ελεύθερα.

Το φύλο και η σεξουαλική ταυτότητα μπορεί να αλλάξουν στο πέρασμα του χρόνου, αλλά η αλλαγή του ενός δεν απαιτεί και την αλλαγή του άλλου. Για παράδειγμα, μπορεί να αλλάξει η ταυτότητα φύλου κάποιου, αλλά να συνεχίσει να ελκύεται από το φύλο που ελκυόταν και πριν.

Όταν η σεξουαλικότητα αλλάζει ή αμφισβητείται, η ταυτότητα μπορεί επίσης να παρουσιάσει διακυμάνσεις. Οι αλλαγές στην σεξουαλικότητα πιθανόν να προκαλέσουν σύγχυση, ανασφάλεια και τον φόβο ενδεχόμενης απόρριψης από το οικείο ή το ευρύτερο περιβάλλον.

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός ατόμου δεν είναι θέμα επιλογής και προτίμησης, ούτε αποτέλεσμα μίμησης. Το άτομο δεν μπορεί να αλλάξει το για ποιον/-α θα νιώθει έλξη. Μπορεί να δέχεται εξωτερικές πιέσεις για να αλλάξει ή να μπαίνει σε διαδικασία να συμμορφωθεί με συγκεκριμένους σεξουαλικούς προσανατολισμούς, για διάφορους λόγους. Η προσπάθεια για αλλαγή που γίνεται με τρόπο εκβιαστικό και επιβεβλημένο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία του ατόμου.

Στη Δομή Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας του Δ.Π.Θ. υπάρχει κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο, κατά τη διάρκεια των συνεδριών, μπορεί να ενισχύσει τον συμβουλευόμενο να μιλήσει για τα παραπάνω ζητήματα μέσα σε ένα κλίμα κατανόησης και αποδοχής. Οι υπηρεσίες της Δο.Συ.Π. παρέχονται δια ζώσης και στις τέσσερις πόλεις που εδρεύουν Τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή, στην Αλεξανδρούπολη και στην Ορεστιάδα. Επικοινώνησε, κλείσε ένα ραντεβού και λάβε την υποστήριξη που χρειάζεσαι.

 

 

Επικοινωνία

Τηλεφωνικό Κέντρο

(εξυπηρετεί τους φοιτητές και των τεσσάρων πόλεων όπου εδρεύει το Δ.Π.Θ.):

25310-39050 & 25310-39163

Email: dosyp@duth.gr

Font Resize
Contrast