…και φυσικά αυτό αφορά τις «ζουμερές» πληροφορίες για τη σεξουαλική ζωή των ανθρώπων. Το θέμα του σεξ, ενώ κατά βάση είναι μια ανθρώπινη, βιολογική ανάγκη, πιθανόν λόγω της σύνδεσης της με την επιβίωση του είδους, κατέληξε να είναι κάτι που αφορά όλη την κοινωνία και μάλιστα με όρους ελέγχου: με ποιον, πόσο συχνά, με τι σκοπό. Αν κάποιος αποκλίνει από όσα θεωρούνται κοινωνικά αποδεκτά, τότε συνήθως απομακρύνεται ή στιγματίζεται.

 

«Αντιλαμβανόμουν από την εφηβεία ότι μάλλον έχω διαφορετικές προτιμήσεις, αλλά δεν τολμούσα ούτε στον εαυτό μου να το παραδεχτώ, μιας που στον τόπο μου δεν σηκώνει να είναι διαφορετικός.»

Α., 20 ετών

 

Η σεξουαλικότητα είναι αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης. Είναι βιολογική ανάγκη και συνδέεται με την ικανοποίηση άλλων βασικών αναγκών όπως η επιθυμία για συναισθηματική έκφραση, εγγύτητα, απόλαυση, αγάπη. Αφορά διαστάσεις όπως το φύλο (βιολογικό ή κοινωνικό) και την έκφραση του, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την συναισθηματική σύνδεση και αγάπη, αλλά και την αναπαραγωγή. Εκφράζεται μέσα από σκέψεις, φαντασιώσεις, επιθυμίες, τις στάσεις ζωής και αξίες που καθοδηγούν το άτομο, αλλά και δραστηριότητες, πρακτικές και τρόπους σχετίζεσθαι. Η σεξουαλικότητα, όπως άλλα μέρη της προσωπικότητας του ατόμου, είναι αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης βιολογικών, ψυχολογικών, κοινωνικό-οικονομικών, πολιτισμικών, ηθικών και θρησκευτικών/πνευματικών παραγόντων και βέβαια δεν είναι κάτι σταθερό, αλλά εξελίσσεται καθώς το άτομο ωριμάζει.

 

«Από την εφηβεία είχα σχέσεις ετεροφυλικές, αλλά το τελευταίο διάστημα παρατηρώ ότι αυξάνονται οι φαντασιώσεις για άτομα του ίδιου φύλου.»

Κ., 24 ετών

 

Το γεγονός ότι οι συζητήσεις γύρω από το σεξ είναι σε πολλές περιπτώσεις ταμπού, επιτρέπει να διαιωνίζονται διάφορες παρανοήσεις γύρω από το θέμα. Ένα από αυτά τα θέματα είναι η σύγχυση του σεξουαλικού προσανατολισμού με την ταυτότητα φύλου, που όμως αφορούν δύο διαφορετικά, αλλά συνδεδεμένα μεταξύ τους θέματα. Η ταυτότητα φύλου αφορά τον αυτοπροσδιορισμό του ατόμου ως προς το φύλο του, που ρυθμίζει το πώς εκφράζεται το άτομο. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός αναφέρεται στην ερωτική, συναισθηματική, σεξουαλική έλξη ενός ανθρώπου προς συγκεκριμένο φύλο.

Οι πιο συνήθεις εκφράσεις σεξουαλικού προσανατολισμού είναι η ετεροφυλοφιλία (έλξη προς το άλλο φύλο), η ομοφυλοφιλία (έλξη προς το ίδιο φύλο), η αμφισεξουαλικότητα (έλξη και προς τα δύο φύλα) και η ασεξουαλικότητα (το άτομο δεν νιώθει έλξη για κανένα φύλο). Όπως αρκετές ανθρώπινες συμπεριφορές, έτσι και ο σεξουαλικός προσανατολισμός αντιμετωπίζεται ως κάτι που εντάσσεται είτε στη μία κατηγορία, είτε στην άλλη, ενώ μοιάζει στην πραγματικότητα να μιλάμε για ένα δίπολο που στα άκρα του βρίσκεται η αποκλειστική ετεροφυλία και αποκλειστική ομοφυλοφιλία, μεταξύ όμως των δύο άκρων εντάσσονται ποικίλες μορφές αμφιφυλοφιλίας.

 

«Στο μυαλό μου υπήρχε η ιδέα ότι με τις γυναίκες χρειάζεται να σχετιστώ συναισθηματικά, ενώ με τους άνδρες υπάρχει απλά σεξ… το να φανταστώ ότι μπορεί να δω έναν άνδρα συναισθηματικά είναι κάτι καινούριο, αλλά ταυτόχρονα ανοίγει άλλους δρόμους .»

Θ., 24 ετών

 

Ομοφυλόφιλα, ετεροφυλόφιλα και αμφισεξουαλικά άτομα, βιώνουν παρόμοια σεξουαλικά και ερωτικά συναισθήματα και είναι σε θέση να ερωτευτούν, να αγαπήσουν και να δημιουργήσουν σχέσεις ισότιμες και μακροχρόνιες. Και ίσως αυτό χρειάζεται να κρατήσει κανείς στο μυαλό του, πριν ξεκινήσει να κρίνει έναν συνάνθρωπό του για τις επιλογές του στην ερωτική και σεξουαλική του ζωή, μιας που οι άνθρωποι με διαφορετικό προσανατολισμό δέχονται στην καλύτερη περίπτωση κοινωνικό στιγματισμό, στη χειρότερη θυματοποίηση και κακοποίηση για την επιλογή τους, κάτι που δεν επιτρέπεται να συμβαίνει σε σύγχρονες κοινωνίες. Ίσως να έχει έρθει η ώρα να αφήσουμε το κάθε άτομο και τον/τους συναινούντες συντρόφους του/της να κάνουν ότι θέλουν στο κρεβάτι τους και να ασχοληθούμε με το να δημιουργήσουμε μια κοινωνία που θα προστατεύει το δικαίωμα των ανθρώπων να κάνουν τις επιλογές τους.

Font Resize
Contrast